Veiligheid creëren voor jouw zenuwstelsel - hoe doe je dat?

Een gereguleerd oftewel gekalmeerd zenuwstelsel is veerkrachtig, kan goed tegen onverwachte gebeurtenissen (bijvoorbeeld: je laat alles uit je handen vallen, terwijl je al te laat bent voor een belangrijke afspraak of je ontvangt een naar berichtje van iemand onderweg naar een feestje) en ziet het leven vaak door een roze bril. Je ervaart interne veiligheid en hebt de tools in handen om deze veiligheid te waarborgen.

Klinkt top toch? Maar hoe kom je zover? 

Om te zorgen dat je moet lachen i.p.v. huilen als je favoriete kopje omvalt (inclusief de koffie) over je lievelingsbroek, moet je eerst jouw zenuwstelsel leren kennen. Als je weet wat jouw 'zenuwstelsel blauwdruk' is, kan je hier op anticiperen. 
Een zogenaamde 'blauwdruk' kan zijn:
  • Bevriezen;
  • Vluchten;
  • Vechten.
Er zijn er nog meer, maar laten we voor het overzicht even bij deze drie blijven.
Dit zijn dus de manieren waarop jij reageert op stress/triggers: loop je weg? Ga je de confrontatie aan? Sta je aan de grond genageld? Ben je compleet overweldigd?
Kort gezegd: een niet gereguleerd zenuwstelsel voelt zich op die momenten niet veilig en valt terug in een primitiever hersengedeelte, namelijk: de dorsale vagus (freeze) of de sympathicus (fight or flight). Echter, je kan ook anders op triggers reageren, zoals al voorbeeld van lachen vs. huilen. Een ontspannen reactie komt voort uit de ventrale vagus (onderdeel van de parasympathicus). Dit is het hersengedeelte wat geactiveerd wordt wanneer je je WEL veilig voelt, ondanks de trigger. Je bent relaxed, 'laid back', je weet dat het niet het einde van de wereld is en lost het probleem op i.p.v. er voor weg te vluchten of te bevriezen. 
Vanuit de ventrale vagus ervaar je dus interne veiligheid, onafhankelijk van wat er om jou heen gebeurd. En het allermooiste: vanuit deze zenuwstelsel stand kan je een diepe connectie met anderen aangaan. Hier komt het fenomeen 'co-reguleren' namelijk om de hoek kijken. Hierbij kan jij met jouw zenuwstelsel veiligheid creeren voor een ander. Dit kan door je lichaamstaal, zoals een open houding, vriendelijkheid uitstralen en door actief te luisteren. Het zenuwstelsel zal deze signalen oppikken en bestempelen als 'veilig' waardoor jouw gesprekspartner ook kan relaxen en niet meer op zijn of haar hoede hoeft te zijn. Als jullie beide in de ventrale staat verkeren, ontstaat er een diepere verbinding en ontzettend ontspannen, fijne sfeer.
Door middel van het kennen van jouw 'zenuwstelsel blauwdruk', het identificeren van jouw mogelijke triggers (drukke agenda, confrontatie, moeten haasten) en het doen van somatische oefeningen (zie hier meerdere videos op mijn Instagram), kan je jouw mooie zenuwstelsel reguleren en vol kracht, verbinding en kalmte het leven ervaren.
'Want ja: er gebeuren nog steeds dingen buiten jouw controle, maar je weet dat je veilig bent zolang je jezelf hebt'.

Wil je nog meer leren over het zenuwstelsel & dieper ingaan op de materie plus heel veel tips en oefeningen ontvangen? 

Schaf dan hier mét korting mijn BEST SELLING #1 Zenuwstelsel Regulatie Gids aan. Gebruik de code 'blog' om 10% korting te ontvangen. 
Geef jezelf rust & ontspanning cadeau in de vorm van praktische tips, tricks & tools waar je de rest van je leven profijt van gaat hebben <3
45+ pagina’s aan onschatbare waarde die iedereen kan gebruiken met uiteenlopende hulpvragen: spijsverteringsklachten, hormonale disbalans, burn-out, depressie, angst, paniek, hooggevoelig, een druk bestaan, snel overwhelmed zijn, het idee hebben dat je wordt geleefd of als je deze info gewoon mega interessant vindt om jouw SPARK terug te krijgen ✨

Wat krijg je?

- Veel zenuwstelsel regulatie oefeningen + video's
- Fascinerende uitleg over de Polyvagaal theorie
- Kennis over jouw lichaam & jouw zenuwstelsel
- Stappenplan bij overwhelm, paniek en onrust
- Daily Habits voor een kalm zenuwstelsel
- Bonushoofdstuk over voeding & suppletie voor stressreductie en betere prikkelverwerking
- Bonushoofdstuk over slaap, handige tools & belangrijkste reminders
- Aromatherapie uitleg
 
Liefs & je mag altijd een berichtje sturen naar merel@hetheleplaatje.nl of een DM op Instagram bij vragen :) 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd