Verslaafd zijn aan stress - het kan!

Verslaafd zijn aan stress - niet omdat je het wil, maar omdat je verslaafd bent aan cortisol, het stresshormoon. Dit kan ontstaan na jaren 'aan' te staan door bijvoorbeeld je werk of thuissituatie. 

Kortdurende spanning of staat van alertheid leidt tot een stijging van adrenaline. De bijnieren produceren dit hormoon, zodat je in een staat van paraatheid wordt gebracht voor bijvoorbeeld een presentatie of voordat je een sportprestatie moet leveren. Echter, wanneer jouw lijf daarna niet kan herstellen doordat je meteen door moet met je andere inspannende taken etc., dan produceren jouw bijnieren ook cortisol. Dit is het langdurige stresshormoon en kan ontzettend veel fysieke en mentale klachten in de hand werken. 

Stress is niet iets wat zich in jouw hoofd afspeelt (wat vaak ten onrechte wordt gedacht), het is een fysiologische reactie op een langdurige situatie. 

 

Maar hoe kan je aan die reactie nou verslaafd zijn?

Wanneer jij eindelijk in rustiger vaarwater komt met jouw werk, gezin of kinderen, dan kan je gaan ontspannen. Althans, dat willen we graag! Echter, de realiteit is vaak anders. Al die maanden of jaren dat jij op hoogspanning stond, hebben namelijk neurale paden in jouw hersen aangelegd. Jouw zenuwstelsel heeft onthouden dat het hard moet werken, veel taken moet afronden en moet multitasken. Hiermee zit je eigenlijk vast in de overlevingsstand van jouw zenuwstelsel. Er is geen actief gevaar meer, maar jouw lichaam ervaart dat nog wel zo!

Wat kan je hier aan doen?

Door middel van de neuroplasticiteit van jouw hersenen, kan je de oude reactie op stress deactiveren en een nieuwe gezonde stressrespons aanmaken. Jouw hersenen leren van herhaling: ga dus iedere dag aan de slag met zenuwstelselregulatie tips én fijne somatische oefeningen om de opgebouwde stress, spanning, onrust en misschien wel trauma op een veilige manier los te laten. Hierdoor ontstaat er een diepe kalmte en verhoogde weerbaarheid om met alles in het leven om te gaan. 

 

Het doel is om de veerkracht van jouw zenuwstelsel te vergroten, zodat wat er ook om jou heen gebeurd, jij altijd je eigen veilige anker kunt zijn. 

 

Wil je nog meer leren over het zenuwstelsel & dieper ingaan op de materie plus heel veel tips en oefeningen (op video!) ontvangen? 

Schaf dan hier mét korting mijn BEST SELLING #1 Zenuwstelsel Regulatie Gids aan. Gebruik de code 'blog' om 10% korting te ontvangen.  Al 400 mensen gingen je voor en zijn mega enthousiast!
Geef jezelf rust & ontspanning cadeau in de vorm van praktische tips, tricks & tools waar je de rest van je leven profijt van gaat hebben <3
45+ pagina’s aan onschatbare waarde die iedereen kan gebruiken met uiteenlopende hulpvragen: spijsverteringsklachten, hormonale disbalans, burn-out, depressie, angst, paniek, hooggevoelig, een druk bestaan, snel overwhelmed zijn, het idee hebben dat je wordt geleefd of als je deze info gewoon mega interessant vindt om jouw SPARK terug te krijgen ✨

Wat krijg je?

- Veel zenuwstelsel regulatie oefeningen + video's
- Fascinerende uitleg over de Polyvagaal theorie
- Kennis over jouw lichaam & jouw zenuwstelsel
- Stappenplan bij overwhelm, paniek en onrust
- Daily Habits voor een kalm zenuwstelsel
- Bonushoofdstuk over voeding & suppletie voor stressreductie en betere prikkelverwerking
- Bonushoofdstuk over slaap, handige tools & belangrijkste reminders
- Aromatherapie uitleg
 
Liefs & je mag altijd een berichtje sturen naar merel@hetheleplaatje.nl of een DM op Instagram bij vragen :) 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd